تعریف تنشگیری یا عملیات حرارتی بعد از جوشکاری چیست؟
تنشگیری یا عملیات حرارتی (به انگلیسی: Heat Treatment) بعد از جوشکاری دستگاه برش لیزر فلزات بهمنظور حذف یا کاهش تنشهای باقیمانده و تغییرات ریزساختاری صورت میگیرد. برای انجام فرایند تنشگیری، شاسی (قطعه کار) در کوره قرار میگیرد و در یک بازه زمانی مشخص ابتدا در دمایی زیر دمای بحرانی گرم و سپس مجدد سرد میشود. ضروری است برای جلوگیری از شکستهشدن یا تاب برداشتن، این فرایند بسیار آهسته انجام شود. این فرآیند نهتنها به حفظ و عدم کاهش دقت دستگاه کمک میکند، بلکه باعث میشود تا شاسی باگذشت زمان و تغییرات دمای محیط تغییر شکل ندهد، سطح سختی آن کاهش یابد و مقاومت و انعطافپذیری آن برای طراحی ارتقا یابد. لازم به ذکر است انجام این فرایند همراه با ارائه گراف عملیات نیز میسر است.
شماره های تماس با مگاماشین برای سفارش دستگاه های گوناگون
عملیات تنشگیری به دو صورت کلی و موضعی صورت میگیرد. در تنشگیری کلی قطعه درون کوره صنعتی به طور مداوم سردوگرم میشود. این روش برای قطعات کوچک تا مخازن و تجهیزات سنگین و حجیم مناسب است. تنشزدایی موضعی برای خطوط لوله بهوسیله المنتهای سرامیکی انجام میشود. عملیات تنشگیری با استفاده از ابزارهای اندازهگیری دما مانند ترموکوپل و تحت 4 فاکتور انجام میشود.
بیشتر بخوانید : ساخت تابلو برق با دستگاه برش لیزر و پرس برک
بیشتر بخوانید: نحوه کار پرس برک هیدرولیک
فاکتورهای کلیدی در فرایند تنشگیری عبارتاند از:
- نرخ گرمایش: این فاکتور میزان مشخصی از حرارت قطعه جوشکاری شده را بهمنظور جلوگیری از تنش و ترکخوردگی احتمالی مشخص میکند.
- دمای نگه داشت: بهمنظور کاستن سطح تنشها، فلز جوشکاری شده در دمای مشخص در یک بازه زمانی مشخص نگهداری میشود.
- زمان نگه داشت: بهمنظور توزیع یکسان گرما در سرتاسر ضخامت، ماده در مدتزمان مشخصی که به آن زمان نگه داشت میگویند، در دمای حداکثر نگه داشته میشود.
- نرخ سرمایش: جهت جلوگیری از ایجاد تنش و ترکخوردگی که از توزیع نامناسب حرارت ناشی میشود، جسم را خنک و به دمای محیط میرسانند.
بیشتر بخوانید : عیب یابی دستگاه لیزر co2
چرا باید تنشگیری انجام شود؟
زمانی که شما میخواهید تنشگیری را روی یک قطعه فلز یا یک قطعه کار انجام دهید یک تنش پسماندی هنگام جوشکاری قطعه فلزی وجود دارد. هنگام جوشکاری روی قطعه فلز و جلوگیری از تنش پسماند باید قطعه کار از دستگاه به داخل کوره تنشزدایی آورده شود. سپس طبق یک heating rate دما بالا میرود ، طبق یک holding temperature time در آن دما میماند و طبق یک cooling rate دما پایین میآید. تمام این موارد طبق دیزاین، استاندارد و گفته طراح شما بایستی انجام شود.
برای سازههای مختلف heating rate متفاوت است. بهعنوانمثال، ممکن است برای یک قطعه کار از دمای 300 درجه دما را بالاتر ببریم تا 580 یا 620. این بدین معنی است که هنگامی که قطعه کار داخل کوره تنشزدایی قرار دارد holding temperature time بین 580 تا 620 درجه سانتیگراد است. دماهای مختلف برای قطعه کارهای مختلف بهخاطر کارهای مختلف است و همه آنها بستگی به دیزاین و طراح شما دارد.
شماره های تماس با مگاماشین برای سفارش دستگاه های گوناگون
چگونگی تشخیص شاسی (قطعه کار) تنشگیری شده از قطعه کار تنشگیری نشده
هنگامی که یک فلز به کارخانه میآید و میخواهد تنشگیری شود سیاه است. وقتی داخل کوره تنشزدایی برمیگردد رنگ آن عوض میشود. ولی نمیتوان به این مورد بسنده کرد. هنگام تنشگیری مشتری میتواند از صفحه مانیتور مشاهده کند که دما چگونه بالا میرود و heating rate، holding temperature time و cooling rate را مشاهده کند. علاوهبرآن، گراف تنشگیری برای شما بسیار مهم است؛ زیرا ما 6 تا ترموکوپل داریم که تمام این ترموکوپلها در جاهای مختلف قطعه کار شما بسته میشود. تمام اینها یک گراف (خط) دارد که بالا میرود و دما از 300 درجه به سمت بالا میرود و تا زمانی که در دمای محیط قرار گیرد پایین میآید.
مشکلات ناشی از عدم تنشگیری قطعه
زمانی که قطعه کار بهعنوانمثال شاسی شما داخل کارخانه مشتری میرود پس از مدتی هنگام کار مشتری بر روی قطعه کار ممکن است جوشها ترک بخورند، روی شاسی تاب بیفتد و دقت قطعه کار پایین بیاید و ترک بخورد. لازم به ذکر است که این امر به کیفیت جوش نیز بستگی دارد.